Manual Therapy

To Manual Therapy είναι μία εξειδίκευση πάνω στον τομέα της φυσικοθεραπείας που βασίζεται στον κλινικό συλλογισμό (clinical reasoning)

To Manual Therapy είναι μία εξειδίκευση πάνω στον τομέα της φυσικοθεραπείας, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση και τη θεραπεία διαφόρων μυοσκελετικών και ορθοπεδικών παθήσεων, που βασίζεται στον κλινικό συλλογισμό (clinical reasoning) και στην αποδεδειγμένη επιστημονική πρακτική.

Στο Manual Therapy o φυσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του και εφαρμόζεται κυρίως σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα). Παράλληλα, εφαρμόζεται και σε άλλες παθολογίες των περιφερικών αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων.

Το Manual Therapy περιλαμβάνει ειδικούς χειρισμούς όπως είναι το Mobilisation, όπου ορίζεται ως παρατεταμένη ή υπό μορφή ταλάντωσης κίνηση χαμηλής ταχύτητας που εφαρμόζεται στο εύρος ή στο τέλος της τροχιάς της κίνησης της άρθρωσης. Από την άλλη πλευρά ο χειρισμός Manipulation, ορίζεται ως η μικρού εύρους υψηλή ταχύτητα κίνηση στο τέλος της παθολογικής τροχιάς κίνησης της άρθρωσης.

Ο μηχανισμός δράσης βασίζεται στη βελτίωση της κινητικότητας μεταξύ των αρθρώσεων, τη καλύτερη ελαστικότητα των συσταλτών και μη συσταλτών δομών γύρω από την άρθρωση (μύες, τένοντες, θύλακες, περιτονία ) και την επανεκπαίδευση σε σωστά, κινητικά-λειτουργικά πρότυπα κίνησης.

Εντούτοις, οι πιο σύγχρονες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν την ρυθμιστική νευροφυσιολογική δράση που ασκούν οι τεχνικές manual therapy, δηλαδή την αλληλεπίδραση του νευρικού συστήματος με το σώμα. Με άλλα λόγια οι τεχνικές manual therapy κινητοποιούν τον ανθρώπινο οργανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να αρχίσει να παράγει διάφορες αναλγητικές και αντιφλεγμονώδη ουσίες όπως κορτιζόλη, ενδορφίνες, εγκεφαλίνες και κατεχολαμίνες.

Ο στόχος του manual therapy είναι η βέλτιστη αποκατάσταση της δυσλειτουργίας των ασθενών, έχοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην:

  • Αποκατάσταση μετεγχειρητικών καταγμάτων
  • Ανακούφιση από τον πόνο
  • Επαναφορά της λειτουργικής ικανότητας
  • Βελτίωση των συσταλτών και μη συσταλτών στοιχείων
  • Βελτίωση του εύρους κίνησης μιας άρθρωσης