Βιοατρικός βελονισμός και μέθοδος ξηράς βελόνας (Dry Needling Technique)

Ως θεραπευτική μέθοδος βασίζεται στην εισαγωγή λεπτών συμπαγών βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία (βελονιστικά σημεία) του σώματος, για την αντιμετώπιση του πόνου και την προαγωγή της ίασης.

Ο Βιοιατρικός βελονισμός είναι η χρήση του βελονισμού η οποία βασίζεται στους κανόνες της βιοϊατρικής επιστήμης. Περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνων σε ειδικά σημεία του σώματος με στόχο τη διέγερση των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση νευροορμονών και νευροπεπτιδίων στους μύες το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις του βελονισμού είναι οι ακόλουθες:

  • Αντιφλεγμονώδης δράση, μέσω της παραγωγής κορτιζόλης ακετυλοχολίνης και κορτικοτροπίνης
  • Αναλγητική δράση, μέσω της έκκρισης των ενδογενών συστημάτων αναλγησίας οπιοειδών και μη (ενδορφίνες,  εγκεφαλίνες,  δυνορφίνες, σεροτονίνη, κατεχολαμίνες).
  • Αντικαταθλιπτική, αγχολυτική και ήπια υπναγωγός δράση, μέσω δράσης στο φλοιό του εγκεφάλου και το μεταιχμιακό σύστημα παράγοντας ενδορφίνες σεροτονίνη ντοπαμίνη και GABA με αποτέλεσμα τη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και του συναισθήματος 
  • Επίδραση στο νευροενδοκρινικό σύστημα προάγοντας την ομοιόσταση  μέσω της δράσης του στον υποθαλαμουποφυσιακό άξονα.

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους του βελονισμού στον μυοσκελετικό πόνο είναι η μέθοδος της ξηρής βελόνας (Dry Needling Technique). Τα σημεία πυροδότησης πόνου (Trigger Points) φαίνεται να είναι μία από τις κύριες αιτίες για τον μυϊκό πόνο. Μέσω του βελονισμού μπορεί να επιτευχθεί απενεργοποίηση των σημείων αυτών. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί άριστες γνώσεις ανατομίας και κατάλληλη εφαρμογή από έμπειρο και εκπαιδευμένο φυσικοθεραπευτή.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ
Αρχικά, όταν η βελόνα εισχωρήσει στον πάσχοντα μυ, προκαλείται μια τοπική μηχανική εκ πόλωση των μυϊκών του ινών. Η ελεγχόμενη μικροκαταστροφή που δημιουργείται στην περιοχή του μυός προκαλεί την αυξημένη εκροή ασβεστίου και σε συνδυασμό με την ακετυλοχολίνη δημιουργείται δυναμικό δράσης. Έτσι, προκαλείται μια τοπική αυτόματη μυϊκή σύσπαση το λεγόμενο “twitch effect” το οποίο θεωρείται νωτιαίο αντανακλαστικό από την σπονδυλική στήλη. Αυτή η τοπική σύσπαση διατείνει τις μυϊκές ίνες της περιοχής με αποτέλεσμα να επέρχεται τοπική χαλάρωση. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η απενεργοποίηση των σημείων πυροδότησης πόνου καθώς μέσω της χαλάρωσης αποκαθίσταται η τριχοειδική κυκλοφορία, αυξάνοντας έτσι την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στην περιοχή.