Τα trigger points ή αλλιώς μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης πόνου, είναι επώδυνα σημεία στην πορεία ενός μυός ή της περιτονίας που τα περιβάλλει.
Τα trigger points ή αλλιώς μυοπεριτοναϊκά σημεία πυροδότησης πόνου, είναι επώδυνα σημεία στην πορεία ενός μυός ή της περιτονίας που τα περιβάλλει. Τα σημεία αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στην συμπίεση και πολύ συχνά παρατηρείται περιορισμός κίνησης, λόγω μυϊκής αναχαίτισης.
Ορισμένα από τα κύρια αίτια δημιουργίας των trigger points είναι τα σύνδρομα υπέρχρησης, τα σύνδρομα παγίδευσης των νεύρων και ιδιαίτερα αυτών της σπονδυλικής στήλης (δισκοπάθεια), όπως και η ακινητοποίηση μιας περιοχής με νάρθηκα ή γύψο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους Travell & Simons στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται διατροφικές ελλείψεις και συγκεκριμένα στις βιταμίνες Β1, Β6, Β12 και στο φολικό οξύ. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι η μεταβολική ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένου του υποθυρεοειδισμού, της υπογλυκαιμία και της υπερουριχαιμίας, καθώς και οι ψυχολογικές διαταραχές, η ανεπάρκεια ύπνου, οι χρόνιες μολύνσεις και οι ρευματοειδείς δυσλειτουργίες (ρευματοειδής αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα) ενεργοποιούν και εντείνουν τα σημεία πυροδότησης. Τέλος, trigger points εμφανίζονται στην περιφέρεια σε οργανικές παθήσεις (στηθαγχικά επεισόδια, κρίση σκωληκοειδίτιδας, κρίση κολικού νεφρών, χολοκυστίτιδα κ.ά.) και έπειτα από ορμονικές διαταραχές, όπως εμμηνόπαυση και δυσμηνόρροια.
Τα myofascial trigger points παρουσιάζουν τοπικό πόνο ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα έντονος κατά την συμπίεση ή την κίνηση και έχει μια σαφή κατανομή πόνου. Ωστόσο πολύ συχνά κατά την συμπίεση ενός trigger point ο πόνος εκδηλώνεται σε απομακρυσμένες περιοχές. Για παράδειγμα ασκούμε πίεση σε σημείο του τραπεζοειδούς μυός και ο ασθενής αντιλαμβάνεται τον πόνο στο κεφάλι.
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις τα σημεία πυροδότησης πόνου προκαλούν διαταραχές ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας όπου η ένταση του πόνου προκαλεί ζαλάδες, έντονους πονοκεφάλους, ακόμα και μουδιάσματα ή διαταραχές ύπνου.
Η διάγνωση των trigger points προκύπτει από την κλινική αξιολόγηση του ασθενή και συγκεκριμένα μέσω της ψηλάφησης και την συσχέτιση των συμπτωμάτων με τα σημεία πόνου.
Η θεραπεία των trigger points πραγματοποιείται με ειδικούς χειρισμούς μάλαξης (myofascial release) καθώς και την εισαγωγή ξηρής βελόνας και χρήση φυσικοθεραπευτικού εξοπλισμού.
Στόχος της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η πλήρης εξάλειψη του τοπικού και περιφερικού πόνου και αύξηση του εύρους κίνησης.